preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb

Sudjelovanje naše škole u projektu "Možemo to riješiti"

OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb

Školska godina 2016./2017.

Datum: 8. prosinca 2016.

MEDIJACIJA

Preventivnom projektu Foruma za slobodu odgoja pod nazivom Možemo to riješiti ove godine se priključila i naša škola u kojem je sudjelovalo 14 učenika naše škole od 5. do 7. razreda. Projekt je financiran iz sredstava Grada Zagreba te za cilj ima razvoj kompetencija učitelja i stručnih suradnika u prevenciji neprihvatljivog ponašanja djece i mladih te osnaživanje samih učenica i učenika kao vršnjačkih medijatora. Učenici naše škole su sudjelovali na  radionicama pod naslovom Stilovi rješavanja sukoba, Jedan sukob – pet stilova, Koraci u medijacijiNeverbalna komunikacija te Medijacijom do happy enda kako bi ih se upoznalo s medijacijom, osvijestilo o mirnim načinima rješavanja sukoba te osnažilo za daljnja medijatorska djelovanja unutar škole.  Prije kraja polugodišta se projekt  uspješno priveo kraju i ovim putem pohvaljujemo sve naše učenike koji u njemu sudjeluju.  Medijacijski tim čine Edita Bosnar (pedagoginja), Kristina Čendo (učiteljica hrvatskog jezika), Mirna Horvat (učiteljica hrvatskog jezika) te Ivana Šakić (učiteljica hrvatskog jezika).

Da ju se ne bi zamijenilo s meditacijom, medijacija je djelotvoran način rješavanja sukoba koji je primjenjiv na svim razinama - od vrtića, obrazovnih ustanova socijalne skrbi, tvrtki, javne uprave do sudova gdje su postupci riješeni medijacijom puno brži i jeftiniji. Medijacija je dobrovoljan proces, a medijatori pomažu stranama u sukobu da postignu rješenje u kojem će se svi osjećati kao pobjednici, odnosno s kojim se nitko neće osjećati oštećeno. Snaga medijacije je u tome da strane u sukobu prime potrebnu pomoć u svojim pregovorima na obostrano zadovoljstvo. Naši učenici su taj proces, a time i ovaj projekt, kvalitetno priveli kraju, odlično ga prihvatili što nam potvrđuju i neki od njihovih dojmova nakon zadnje radionice:

„Bilo je zabavno i korisno. Odlično je bilo biti u ulozi medijatora jer mi je sad točno jasno kako to sve izgleda i kako to treba izgledati. Profesorice su mi sve lijepo objasnile i iskreno se nadam da će medijacije biti i sljedeće godine.„

„Mislim da će medijacija pomoći u svađama u razredima nakon što detaljno predstavimo učenicima program medijacije.“

„Nadam se da ćemo biti dobri medijatori, super je bilo!

 

Hvala učenicima na ugodnim radionicama punim pozitivne energije, i nama je bilo baš lijepo te se nadamo se da ćemo tako i nastaviti.  

 

Medijacijski tim

 

 


Fotografija 1 – Radionica Koraci u medijaciji


Fotografije 2 i 3  – Plakati s radionice Koraci u medijaciji


Fotografija 4  – Uvodna radionica

POVEZNICE

 

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

 

Pravobranitelj za djecu

unicef

Plavi telefon

Hrabri telefon 0800 0800

Vodič kroz zanimanja

Portal 
za škole

 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 9. 2017.

Ukupno: 202521
Ovaj mjesec: 173
Ovaj tjedan: 3
Danas: 3
 
 > Školski projekti  > medijacija
CMS za škole logo
Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb / Bolnička 60A, HR-100090 SUSEDGRAD Zagreb / os-dtadijanovica-zg.skole.hr / ured@os-dtadijanovica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju