preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb

MALI RADOZNALCI

 

I DAROVITA DJECA TREBAJU PODRŠKU…

 

Najveća kvaliteta razvijenih društava je shvaćanje i korištenje ljudskih potencijala kao osnove napretka. Daroviti pojedinci najdragocjeniji su nacionalni resurs što se, kao i potreba primjerene odgojno-obrazovne podrške u sustavu školstva, kontinuirano ističe u javnosti i stručnim krugovima.

Osnovna škola, u kojoj daroviti provode najveći dio svog vremena i u razdoblju intenzivnog razvoja, treba biti glavna okosnica organizirane brige za njih. Jedna od najčešćih zabluda o darovitima je da će oni uspjeti bez obzira na pruženu pomoć i potporu (Winner, 2005.)1. Za razvoj darovitosti nije dovoljan samo dar, već i poticajna sredina. Zbog toga je obaveza osnovne škole organizirati kvalitetnu stručnu podršku darovitima s ciljem maksimalnog poticanja sposobnosti te zadovoljavanja specifičnih interesa i odgojno-obrazovnih potreba.

Učiteljima je izazov potaknuti učenike da postižu uspjeh u skladu sa svojim mogućnostima. Umjesto tradicionalnog akademskog znanja i rutinskih vještina, škole se moraju okrenuti prema učenju kako misliti, zaključivati i kreativno rješavati probleme (George, 2003.)2. Posvećujući pažnju darovitosti učitelji iskazuju izgrađenost, autonomnost i razumijevanje za djetetove potrebe (Ban i Vrcelj, 2012.)3, to im je izazov i potvrda osobnog profesionalnog rasta i razvoja.

Ove školske godine naša škola je predala prijavu za priključenje europskoj mreži European Talent Support Network koja povezue organizacije koje se bave obrazovanjem i pružanjem podrške darovitima. Više možete pročitati na poveznici: https://etsn.eu/.

 

___________________________________________________________________________________________

  1. Winner, E. (2005.) Darovita djeca – mitovi i stvarnost. Lekenik: Ostvarenje.
  2. George, D. (2003.) Obrazovanje darovitih. Zagreb: Educa.
  3. Ban, A., Vrcelj, S. (2012.) Kako prepoznati nadarenog učenika? Metodološki problemi istraživanja darovitosti. Zbornik (18).

 

 

 

POVEZNICE

 

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

 

Pravobranitelj za djecu

unicef

Plavi telefon

Hrabri telefon 0800 0800

Vodič kroz zanimanja

Portal 
za škole

 

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 9. 2017.

Ukupno: 202521
Ovaj mjesec: 173
Ovaj tjedan: 3
Danas: 3
 
 > Školski projekti  > Mali radoznalci
CMS za škole logo
Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Zagreb / Bolnička 60A, HR-100090 SUSEDGRAD Zagreb / os-dtadijanovica-zg.skole.hr / ured@os-dtadijanovica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju